Činijice arabika i robusta kafe

Arabika i Robusta

Kada pričamo o kafi, obično mislimo na plod specifične vrste drveta: Coffea arabica.

Arabika (arabica) čini oko 70% svetske proizvodnje kafe i gaji se u desetinama različitih zemalja koje se nalaze između Tropika Jarca i Tropika Raka. Poreklo vodi od 1000 godina p.n.e. sa visoravni kraljevine Kefa, današnje Etiopije, gde su pripadnici plemena Oromo drobili i konzumirali zrna kafe zbog njenog ukusa i saržaja kofeina. Biljka Coffea Arabica je dobila ima u 7. veku kada su zrna prešla Crveno more iz današnje Etiopije u Jemen, tadašnju Donju Arabiju, pa otuda i naziv arabica. Prvi zapisi o pečenoj kafi nam dolaze od Arapskih vojnika koji su pisali da im je taj napitak pomagao da duže ostanu budni. Inovacija o pečenju zrna kafe i pravljenju napitka prvo se proširila u Tursku i Egipat, a kasnije i po celom svetu. Arabika (arabica) nije jedina vrsta kafe, takođe postoji i Coffea Canephora koja je poznata pod nazivom Robusta. Arabika (arabica) i robusta zrna su različita po genetici i ukusu. Zrna robusta kafe su inferiornijeg ukusa i imaju više kofeina od arabike. Zbog izuzetno prijatnog i kompleksnog ukusa, kao i manjeg sadržaja kofeina u sebi, arabika (arabica) kafe su odličan izbor za bilo koje doba dana dok mnogi ne započinju svoj dan bez arabika (arabica) kafe pre ili posle doručka.

Robusta raste na manjim visinama, na većoj temperaturi i otpornija je od arabike što je čini jednostavnijom i jeftinijom za proizvodnju. Nije dobrog ukusa, ima jak i gorak ukus sa notama spaljene gume i drveta, ima malu kiselost ali je teškog ukusa. Robusta je glavni deo Italijanskog espresa u manjoj količini, ali danas najveći deo robuste završi u velikim proizvodnjama instant kafe.

Arabika (arabica) ima više vrsta zrna, ali su glavne dve vrste: Tipika (Typica) i Burbon (Bourbon). Arabika sadrži manje kofeina od robuste i superiornijeg je ukusa, ima mekši, slađi ukus sa notama čokolade i šećera. Takođe često ima note voća i bobica.

Ono što odvaja našu “Indijana” kafu od drugih je to što mi koristimo izuzetno kvalitetna zrna 100% arabika kafe, dok komercijalni brendovi koriste blendove arabike i robuste kako bi smanjili troškove i postigli nižu cenu. Naše obećanje je da ćete uvek dobiti najsvežiju kafu od najkvalitetnijih arabika zrna koja su pečena odmah nakon vaše porudžbine. Mi u Indijana Coffee smo ljubitelji dobre kafe i želimo da naši klijenti osete razliku kada piju sveže ispečenu kafu vrhunskog kvaliteta. Taj momenat svežine i kvaliteta ne može da postigne nijedan komercijalni brend.

5 Glavnih razlika

  • UKUS – arabika je lakšeg, slađeg i voćnog ukusa, ima idealno izbalansiran ukus i kiselost. Robusta je gorka i teška.
  • PRIMENA – Robusta se obično koristi za instant kafu i dodaje se u malim količinama u espresso blendove. Arabika se koristi za sve ostalo.
  • KOFEIN – Arabika ima niži nivo kofeina od oko 1.5%. Robusta ima skoro duplo više kofeina od arabike i to u iznosu od 2.7%.
  • POREKLO – Arabika se proizvodi većinom u Istočnoj i Centralnoj Africi, Južnoj Americi, Indiji i Indoneziji. Robusta se proizvodi u Africi, Jugoistočnoj Aziji, Indiji i Indoneziji.
  • ŠEĆER – Arabika ima značajno više šećera od robuste, skoro duplo više. Takođe ima 60% više lipida od robuste.

Korpa
Scroll to Top