Arabika i Robusta

Kada pričamo o kafi, obično mislimo na plod specifične vrste drveta: Coffea arabica. Arabika (arabica) čini oko 70% svetske proizvodnje kafe i gaji se u desetinama različitih zemalja koje se nalaze između Tropika Jarca i Tropika Raka. Poreklo vodi od …

Arabika i Robusta Pročitaj više »

Činijice arabika i robusta kafe

Single Origin i Blend

Single origin dolazi samo sa jedne lokacije (farme) i ne meša se sa zrnima koji nisu sa te iste farme. Blendovi su kombinacija zrna koja dolaze sa različitih lokacija (farmi). Single origin kafa ima jedinstvene ukuse koji su specifični samo …

Single Origin i Blend Pročitaj više »

The,Process,Of,Roasting,A,Batch,Of,High,Quality,Single

Nivoi Mlevenja

Pored toga što ćete osetiti razliku u ukusu kafe kada su zrna sveže samlevena, miris sveže mlevene kafe je očaravajuć. Nivo mlevene kafe je jako bitan jer utiče na ekstrakciju kafe, pripremu i ukus. Kada se kafa melje, dolazi do …

Nivoi Mlevenja Pročitaj više »

Pržena zrna kafe

Nivoi Pečenja

Postoji 5 faza pečenja kafe Sušenje (DRYING): Sirovo zrno kafe ima oko 10% vlažnosti. U ovoj fazi zrna se suše tako što se greju i voda iz njih isparava. Promena u boji zrna (YELLOWING): Kada je sva voda isparila iz …

Nivoi Pečenja Pročitaj više »

Varijacije zrna kafe

Procesi Obrade Kafe

Proces obrade kafe nakon branja ima veliki uticaj na sam ukus kafe u šoljici. Postoje 3 vrste procesa obrade kafe Suvi (Natural) proces Prani (Washed) proces Honey proces Suvi (Natural) proces Ovo je najstariji način procesa obrade kafe i podrazumeva …

Procesi Obrade Kafe Pročitaj više »

Coffee,Beans,Process,In,Thailand
Korpa
Scroll to Top