Pržena zrna kafe

Nivoi Mlevenja

Pored toga što ćete osetiti razliku u ukusu kafe kada su zrna sveže samlevena, miris sveže mlevene kafe je očaravajuć. Nivo mlevene kafe je jako bitan jer utiče na ekstrakciju kafe, pripremu i ukus. Kada se kafa melje, dolazi do oslobađanja ukusa koji se nalaze u zrnu, kada bi skuvali kafu od celog zrna kafe dobili bi ste kafu koja je veoma slabog ukusa.

U zavisnosti od vrste pripreme kafe postoje različiti nivoi mlevenja, od krupnog do veoma sitnog mlevenja jer brzina pripreme kafe određuje da li će zrna biti sitnije ili krupnije samlevena. Ne melju se sva zrna kafe na isti način jer zrna sa različitih lokacija imaju drugačiju gustinu i to mora da se uzme u obzir prilikom mlevenja.

Granulacija

  • KRUPNO MLEVENA KAFA:  Izgled krupno mlevene kafe je sličan kao morska so. Krupno mlevena kafa se koristi za French Press metod pripreme kafe.
  • SREDNJE-KRUPNO MLEVENA KAFA: Izgled je sličan krupnijem pesku. Srednje mlevenja kafa se koristi za Chemex.
  • SREDNJE MLEVENA KAFA: Izgled je kao pesak. Ova vrsta mlevenja se koristi za kućne mašine za filter kafu, Pour Over, Siphon, Aeropress.
  • SITNO MLEVENA KAFA: Izgled sitno mlevene kafe je kao sitna kuhinjska so. Koristi se za Espresso i Moka Pot.
  • VEOMA SITNO MLEVENA KAFA: Izgled je kao šećer u prahu. Koristi se za pripremu domaće (turske) kafe.

Nivo mlevenja kafe je jako bitan kod pripreme jer ako zrna nisu samlevena za odgovarajući način pripreme kafa neće biti ekstraktovana kako treba i to će uticati na ukus kafe. Ako su zrna suviše sitna, doći će do preterane ekstrakcije i kafa će biti bezukusna i gorka. Ako su zrna previše krupna, kafa se neće ekstraktovati do kraja i biće kiselkastog i slankastog ukusa.

Korpa
Scroll to Top