Varijacije zrna kafe

Nivoi Pečenja

Postoji 5 faza pečenja kafe

  1. Sušenje (DRYING): Sirovo zrno kafe ima oko 10% vlažnosti. U ovoj fazi zrna se suše tako što se greju i voda iz njih isparava.
  2. Promena u boji zrna (YELLOWING): Kada je sva voda isparila iz zrna, ona polako počinju da menjaju boju. U toku ove faze dolazi do odvajanja opne zrna kafe i opna ide u poseban deo mašine dok zrno nastavlja da se razvija dalje.
  3. Prvo pucanje zrna (FIRST CRACK): Kako zrno počinje da dobija sve više braon boju, tako dolazi do gomilanja gasova (najviše ugljen dioksida) i isparenja vode u zrnu. Kako se pritisak povećava tako će se zrno otvoriti i postaće duplo veće uz zvuk pucanja. Od ove faze se formiraju uobičajeni ukusi kafe i sada se može prekinuti proces pečenja u zavisnosti kakav ukus želite da postignete.
  4. Dalji razvoj (ROAST DEVELOPMENT): Ova faza određuje krajnju boju zrna i stepen pečenja. U ovoj fazi se razvijaju sve note i arome koja zrna imaju u sebi. Takođe se određuje balans između kiselosti, slatkoće i gorčine krajnjeg proizvoda.
  5. Drugo pucanje zrna (SECOND CRACK): U ovoj fazi dolazi do drugog pucanja zrna prilikom kog ulja iz zrna izlaze na površinu. Kada se zrno ispeče do drugog pucanja, većina ukusa kafe se gube i ostaje gorak ukus pečene kafe. Ova vrsta pečenja je poznata kao “French Roast” ili “Italian Roast”. Ova vrsta pečenja nije namenjena kvalitetnim zrnim jer se gube sve njene karakteristike i ukusi.

Postoje 3 nivoa pečenja

  • Svetlo pečena kafa (LIGHT ROAST): Zrna su bledo braon boje, izražena kiselost kafe i zrna imaju voćkast ukus.
  • Srednje pečena kafa (MEDIUM ROAST): Balansirana aroma gorčine i kiselosti, slađi ukus, srednje braon boje.
  • Tamno pečena kafa (DARK ROAST): Gorči ukus bez kiselosti, izražene braon, skoro crne boje gde se na površini zrna pojavljuju kapljice ulja kafe.

Srednje pečena kafa je najpopularnija u specialty coffee industriji zbog toga što se na ovaj način dobijaju najbolje arome i ukusi koja kvalitetna zrna nude. Intenzitet kiselosti i drugi ukusi su balansirani što čini kafu pripremljenu na bilo koji način veoma prijatnom za konzumiranje.

Korpa
Scroll to Top