Coffee,Beans,Process,In,Thailand

Procesi Obrade Kafe

Proces obrade kafe nakon branja ima veliki uticaj na sam ukus kafe u šoljici.

Postoje 3 vrste procesa obrade kafe

  • Suvi (Natural) proces
  • Prani (Washed) proces
  • Honey proces

Suvi (Natural) proces

Ovo je najstariji način procesa obrade kafe i podrazumeva da se plodovi kafe posle berbe rašire u tankom sloju na specijalnoj podlozi kako bi se prirodno sušili na suncu. Plodovi se moraju redovno okretati kako ne bi došlo do fermentacije i buđi. Kada se plod osuši, opna ploda se mehanički skidaju i tada se sirova zrna kafe skladište između 30 i 60 dana nakon čega se zrna ljušte, sortiraju i pakuju u jutane džakove. Ovaj način procesuiranja kafe obično daje voćkaste note sa primesom borovnice, jagode i tropskog voća.

Prani (Washed) proces

Prani proces obrade podrazumeva uklanjanje opne ploda kafe pre nego što se zrna osuše. Posle berbe opne plodova se mašinski skidaju i zrna kafe se stavljaju u rezervoare sa čistom vodom gde se ostatak opne uklanja sa zrna fermentacijom. Kada se fermentacija završi, zrna se peru i potom se rašire na specijalnu podlogu kako bi se prirodno sušila na suncu. Kafa na ovaj način ima veču slatkoču, kompleksnost i čistoču ukusa.

Honey Proces

Ovaj proces obrade je nastao sa idejom da se koristi manje vode u toku samog procesa. Posle berbe, opne plodova se mehanički skidaju u određenom procentu i potom se zrna odmah rašire na specijalnoj podlozi kako bi se prirodno sušila na suncu nakon čega se zrna ljuste, sortiraju i pakuju. Ovako procesuirana kafa je slađa i ima izraženije telo. Ovaj nacin procesuiranja je karakterističan za Centralnu Ameriku i Kostariku.

Korpa
Scroll to Top