The,Process,Of,Roasting,A,Batch,Of,High,Quality,Single

Single Origin i Blend

Single origin dolazi samo sa jedne lokacije (farme) i ne meša se sa zrnima koji nisu sa te iste farme. Blendovi su kombinacija zrna koja dolaze sa različitih lokacija (farmi).

Single origin kafa ima jedinstvene ukuse koji su specifični samo za zrna sa te lokacije. Različiti predeli gde se uzgaja kafa imaju drugačiju klimu i uslove pod kojima se kafa uzgaja i sve to utiče na ukus koji će kafa imati. Na primer, kafa iz Kolumbije je poznata po ukusu čokolade, karamele i blagom ukusu voća dok kafa iz Kostarike ima pretežno ukus voća.

Blendovi se mogu praviti od kafa koje su iz iste zemlje ili regije, ali se takođe mogu mešati zrna koja dolaze iz različitih zemalja. Pržionice isprobavaju jako veliki broj kombinacija dok ne naprave dobro izbalansiran blend koji će istaći određene note i ukuse kafe. Pržionice obično imaju svoje jedinstvene blendove po kojima se razlikuju od drugih.

Dve glavne razlike između single origin kafe i blenda

  • UKUS: Single origin kafa obično ima cvetne i voćne note, dok blendovi obično imaju note čokolade i karamele. Single origin kafa ima najčistiji ukus jer se ne meša sa drugim zrnima i samo ukusi tog zrna dominiraju.
  • POREKLO: Jako je teško saznati tačno koje je poreklo kafe koje je u blendovima, nekada su na blendovima istaknute samo zemlje porekla, a nekada samo region. Blend je jedinstven za svaku pržionicu i to je jedan od zaštitnih znakova pržionice. Što se tiče single origin kafe, ona se može pratiti sve do farme sa koje kafa dolazi. Ova informacija omogućava potrošaču dublje razumevanje o kafi koju pije.

Ne postoji objektivno bolja kafa između single origin i blenda. Ono što je bolje zavisi od Vas i šta očekujete od kafe koju pijete. Ako tražite jedinstvene ukuse i britku šolju kafe, onda je za vas Single origin kafa. Ako tražite dobro izbalansiranu kafu koja ide dobro sa mlekom i šećerom, možda je blend bolji izbor za vas.

Korpa
Scroll to Top